ترویج کشاورزی
2/1/2025 مرضیه بختیاری

تلفیق کشاورزی مدرن و سنتی ضروری است

مروج نمونه ملی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: شکاف فزاینده در میزان تولید در واحد سطح محصولات کشاورزی بین کشاورزی سنتی و کشاورزی مدرن وجود دارد که نشان از خلا عملکرد در واحد سطح در بین این دو نوع روش در کشاورزی است.

 بهروز دولت پرست با بیان اینکه در کشاورزی مدرن عملکرد در واحد سطح گاهی تا سه برابر نسبت به کشاورزی سنتی افزایش می یابد افزود: خلاء عملکرد در غلاتی مثل گندم آبی 8 تن است در واقع از 4 تا 12 تن و این خلاء برای گندم دیم بیش از دو ونیم تن در هکتار است یعنی از 1400 تا 4000 کیلو گرم در هکتار و در جو هم این خلاء عمکلرد برای زراعت آبی و دیم نسبت به متوسط کشوری به ترتیب حدود 3 و 4 برابر است.

وی که یکی از مروجان نمونه کشور است، می گوید: کاهش خلاء عملکرد در کشاورزی دیم یکی از راه‌های امید بخش در کمک به امنیت غذایی در وضعیت کم آبی در کشور است. وی بر ضرورت انتقال دانش به عرصه تولید تاکید کرد و گفت: در حال حاضر، مهمترین چالش پیش روی تولید کشاورزی و کاهش خلا عملکرد ارتباط بیشتر با کشاورزان و انتقال دانش به مزارع است با توجه با این که دانش فنی این حوزه هم در کشور وجود دارد.

دولت پرست با بیان اینکه در بهره وری از منابع آبی استان نیاز به اطلاعات بروز کارشناسان در این حوزه دارد و اصول علمی و بکارگیری دانش فنی در این حوزه محدود است ادامه داد: خاک به عنوان یک بستر مهم که 95 درصد تولیدات کشاورزی در آن تولید میشود اهمیت ویژه ای دارد و باید در حفظ آن کوشا باشیم و از فرسایش آن جلوگیری کنیم.

وی با بیان اینکه حاصلخیزی خاک در دشت ها با اجرای الگوی کشت و تناوب زراعی مناسب می تواند افزایش یابد اضافه کرد: منابع و تنوع گونه های گیاهی و درختی در استان زیاد است و نیاز به دانش فنی متنوع و آموزش های متنوع برای کارشناسان است .

وی گفت: تغییرات اقلیم بر روی میزان تولیدات محصولات کشاورزی و ایجاد علفهای هرز جدید و آفات جدید موثر است و باید در این حوزه همیشه بروز بود چون تنها راه ما در مبارزه با تغییرات اقلیم ، سازگاری با آن است.

وی افزود: به منظور رفع چالش‌های بیان شده و حل مسائل موجود برای دستیابی به توانمندی های استان، راهکارهایی کارآمد و اثربخش هستند که مبتنی بر دانش و حاصل از پژوهش باشند.

وی با تاکید بر اینکه پژوهش و فناوری پیشران تولید و بهره وری برای رسیدن به امنیت غذایی است گفت: رسالت اصلی مروجان کشاورزی انتقال دانش به عرصه های تولید است.

دولت پرست گفت: تلاش برای پر کردن خلأ علمی در بخش کشاورزی، اجرای طرح نفوذ دانش در استان همدان شکل گرفته که برگزاری دوره‌های آموزشی با حضور شرکت های دانش بنیان از جمله آنها است.

وی گفت: یکی از برنامه‌های اساسی برای جهش تولید در بخش کشاورزی این است که میزان و ضریب نفوذ دانش در عرصه‌های مختلف تولیدی این بخش افزایش پیدا کند. وی تاکید کرد: در حال حاضر نرخ نفوذ دانش و فناوری در کشاورزی با توجه به خلاء عملکرد زیاد در کشور نیاز به تلاش بیشتری دارد.

 در حال حاضر استفاده از کشاورزی هوشمند بعنوان استفاده بهینه از منابع تولید در عین حال حفظ منابع طبیعی مورد توجه است و پیش‌بینی می‌شود با حضور و فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان که منشأ تولید علم و فناوری هستند، نرخ نفوذ دانش و فناوری در حوزه کشاورزی افزایش پیدا کند.

در استان همدان استفاده طرح یاوران تولید و جهاد محققان معین با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی جهت استفاده از محققین این مرکز در عرصه تولید از اهم افزایش بهره وری در تولید بشمار می رود.

تعداد بازدید این صفحه:161
در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید
لینک صفحه: