
مقاله: تاثیر کاربرد روی و پتاسیم بر برخی صفات فیزیولوژیکی و عملکرد گندم (Triticum Aestivum) تحت تنش خشکی
زبان: فارسی و انگلیسی
مولف: دکتر حمزه خانجانی افشار(مشاور رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان)
چکیده:
به منظور بررسی تاثیر کاربرد روی و پتاسیم بر برخی صفات مورفولوژیکی و عملکرد گندم (Triticum aestivum L.) تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت اسپلیت-فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی (RCBD) با سه تکرار طی دو سال 97 و 98 در مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزي و منابع طبیعی همدان اجرا گردید.
عامل کرت اصلی شامل سطوح آبیاری (نرمال و تنش رطوبتی) و عامل کرت فرعی شامل دو فاکتور محلولپاشی کودهای پتاس و روی بود. محلولپاشی کودها با استفاده از سمپاش دستی با در نظر گرفتن حجم دو لیتر آب برای هر کرت انجام پذیرفت. کود پتاس از منبع K2O (40 درصد) با احتساب 2 لیتر در هکتار در سه سطح 1) عدم مصرف، 2) محلولپاشی در ابتدای مرحله آبستنی، 3) محلول پاشی برگی بعد از گرده افشانی و کود روی محلول در آب (10 درصد) با احتساب 4 لیتر در هکتار در سه سطح 1) عدم مصرف، 2) محلول پاشی در ابتدای مرحله آبستنی، 3) محلولپاشی بعد از گردهافشانی استفاده گردید. نتايج تجزيه واريانس بيانگر وجود تفاوت معنيدار بين تیمارها در تمام صفات مورد بررسي بود.
تفاوت معنیداری (p < 0.01) در تمامی صفات مورد ارزیابی تحت شرايط تنش و بدون تنش مشاهده گردید. مصرف توأم کود پتاسیم (K) و روی (Zn) در ابتدای مرحله آبستنی در مقایسه با شاهد، عملکرد دانه (5/4 درصد) و محتوای نسبی آب برگ (8/5 درصد) را در شرایط تنش افزایش داد. تنش خشکی سبب افزایش دمای برگ در سه مرحله به ترتیب0/8 ، 0/6 و 5/6 درصد نسبت به تیمار آبیاری نرمال گردید. با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از کود پتاسیم و روی بصورت محلولپاشی در ابتدای مرحله آبستنی سبب کاهش اثرات مضر تنش بر گیاه و همچنین افزایش عملکرد و محتوای نسبی آب برگ گندم میشود.
جهت دانلود مقاله اینجا را کلیک نمائید.